28 Ekim 2012 Pazar

İşte mükemmel bir kek için püf noktaları

Kek yapımında kullanılan yumurtalar oda ısısında olmalıdır.
Un mutlaka elenerek kullanılmalıdır.

Toz şeker yumurta ile 8-10 dakika mikserle çırpılmalı, sonunda şeker mutlaka erimiş olmalıdır.
Toz şekerin yumurtayla çırpılması belirtildiği gibi uzun sürer, zaman kısıtlı ise, toz şekerin yerine aynı miktar pudra şekeri kullanılabilir.
Kek harcı karıştırılırken hep aynı yönde karıştırılmalıdır.
Alüminyum dışında bir kabın içinde çırpılmalıdır.
Kabartma tozu eklenirken, unla karıştırıp öyle katılmalıdır.
Yoğurt güzel bir kabartma maddesidir. Mümkün olduğu kadar süt yerine yoğurt kullanılmalıdır.
Keke katılan kuru üzüm gibi yemişler, bir miktar unla karıştırılıp kullanılmalıdır.böylelikle una bulanan yemiş kekin dibine çökmez.
Kuru meyveler keke en son eklenmelidir. Kuru meyve katıldıktan sonra, kaşık kullanılarak, çok az karıştırılmalıdır.
Margarin kullanmak, kekin yapışık bir görünüm almasına neden olur, bu yüzden ay çiçek ya da fındık yağı kullanılmalıdır.
Kekin bütün malzemeleri karıştırıldıktan sonra, fazla bekletilmeden, fırına verilmelidir.
Ortası delik olan kalıplardan kullanılmalıdır.
Kalıp teflon olursa kekin yapışma olasılığı düşük olur.
Kek kalıbı önce yağlanmalı, sonra da üzerine un serpilmelidir. Kalıbı yağlama işlemi fırçayla da yapılabilir, ancak parmak uçları kullanılırsa daha iyi sonuç alınır.
Kek yüksek ısıda kabarmaz, 160-190 derece arası sıcaklık idealdir.
Fırına kek konmadan önce çok olmamak koşuluyla, fırın hafif ısıtılmalıdır.
Kek fırına verildikten sonra, fırının kapağı 25-30 dakika kesinlikle açılmamalıdır, aksi halde kek söner. Bu nokta kek yapımının en önemli noktasıdır.
Pişme süresi her kek için belirtilmiştir. Pişme süresi bilinmeyen kekin, piştiğini anlamak için, fırına konduktan en az 30 dakika sonra, fırından çıkarılıp temiz bir kürdan keke batırılır, kürdanda hamur kalıntısı kalırsa, daha pişmesi gerekir demektir.
Fırın kapatılır, kek 5 dakika kendi ısısında kaldıktan sonra fırından çıkarılır.
Kek tam soğuduktan sonra ters çevrilir. Çevirmeden önce bıçakla, tutan kenarları kurtarılır. Sıcak çevirmeye uğraşılırsa, bütün olarak çıkmayabilir.
Ters çevrilip iyice soğuduktan sonra, hava almayacak şekilde temiz bir naylon poşete sarılmalıdır.
Mümküne pişirildiği gün tüketilmemelidir. Kekin lezzeti naylon sarılı şekilde, oda ısısında, durdukça güzelleşir.

Hiç yorum yok: