28 Ekim 2012 Pazar

Mardin İçli Köfte (Haşlama)

20 adet köfte için
                        Malzemeler
Hamuru:

  • 1 su bardağı dövme bulgur
  • 1 su bardağı köftelik ince bulgur
  • 1 yemek kaşığı çekilmiş kişniş (arzuya göre)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 su bardağı kaynamış su

İç Harcı:

  • 400 gr. kıyma
  • 2 adet orta boy soğan
  • tuz
  • karabiber
  • kırmızıbiber
  • maydonoz
  • 150 gr. margarin
  • arzuya göre 1 tatlı kaşığı salça
                          Yapılışı
İç Harcı: Margarini eritip kızdırdıktan sonra ince kıyılmış soğanlarımızı ekleyip kavuruyoruz.Daha sonra kıymamızı ekleyerek kavurmaya devam ediyoruz.Salça kullanılacaksa 1 tatlı kaşığı salça,tuz,karabiber ve kırmızı biberi de ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.Harcımız pişmeye yakın maydonozlarımızıda ekleyip 1dk kadar kavurduktan sonra harcımızın altını kapıyoruz ve başka bir kaba alarak çabuk soğumasını sağlıyoruz.
Not: Önce harc hazırlanırsa hamur kıvama gelene kadar soğumuş olur.Harca sıvı yağ konulmamalıdır.sıvı yağ donma yapmaz ve haşlanırken sızıntı yapıp köftenin açılmasını sağlar.
Hamuru: Tencereye 1 bardak dövme bulguru,1 bardak köftelik bulguru ve tuzu koyup harmanlıyoruz.2 bardak kaynamış suyu bu karışıma döküp ağzını kapatıyoruz ve yarım saat dinlenmeye bırakıyoruz.Yarım saat sonra kişnişimizide ekleyip  hamurumuzu sakız kıvamına gelene kadar yoğuruyoruz.Daha sonra hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizi hafif suya batırarak baş parmağımız yardımıyla açıyoruz ve içini harçla doldurup kapatıyoruz.Bütün köftelerimizi bu şekilde hazırladıktan sonra 1.5 lt su kaynatıyoruz. Köftelerimizin açılmamasını sağlamak için suya 4-5 damla limon suyu koyarak köftelerimizi haşlamaya bırakıyoruz.7-8 dk. haşladıktan sonra bir süzgeç yardımıyla alıp servise hazır hale getiriyoruz.

Afiyet olsun :)

1 yorum:

yesil mutfak önlüğü dedi ki...

Hiç sevmem diyeni duydunuz mu? :):)