30 Ekim 2012 Salı

Doğrama Şekilleri


Doğrama Şekilleri

Doğrama şekilleri yemeğin hem lezzetini hem de görüntüsünü
 tamamlayan en önemli detaydır... 


Dilim doğrama
Havucu ve diğer sebzeleri hiç parçalamadan göz kararı

 1-2 mm kalınlığında kesin. Kullanacağınız yemeğe göre 
dilimleri daha kalın kesebilirsiniz. 





Jülyen
Sebzelerin hemen hemen tamamı jülyen doğrama için uygundur

Jülyen doğrama için sebzeyi önce boylamasına ikiye kesin. 
Sonrasında uzun ince dilimler halinde doğrayın.








Kuşbaşı
Sebzeleri öncelikle uzunlamasına dörde bölün. Sonrasında iri küp

 olacak şekilde 1-1.5 cm kalınlığında kesin. Bu doğrama şekli 
"yemeklik doğrama" olarak da bilinir. 






Küp doğrama
Çorba sulu yemekler veya böreklerde kullanmak

 içinsebzeleri öncelikle uzun ince doğrayın. Çubuk
 şeklindeki sebzeleri tavla zarı iriliğinde küp küp kesin. 






Yarım ay
Sebzeleri boylamasına ikiye bölün ve 1-2 mm kalınlığında

 yarım ay doğrayın. Arzuya göre sebzeleri biraz daha kalın
 dilimleyebilirsiniz. 






Yarım ay (piyaz) doğrama
Soğanı ortadan ikiye bölün. Soğanın düz tarafını tahtanın

 üzerine koyup yanlarından dilimleyin. Yarım ay şeklinde
 doğradığınız bu soğanları fotoğrafta olduğu gibi bıçakla
 üzerinden geçip yemeklik de doğrayabilirsiniz. 






Yemeklik doğrama
Bütün soğana bıçakla birkaç yerinden derinlemesine

 çentik atın. Bıçağı yanlamasına tutup dilim keser gibi 
soğanı bitirene kadar doğrayın. Aynı işlemi elinizde yapmak
 yerine kesme tahtası da kullanabilirsiniz.


Alıntıdır.

Hiç yorum yok: