Doğrama Şekilleri
Doğrama şekilleri yemeğin hem lezzetini hem de görüntüsünü
tamamlayan en önemli detaydır...
Dilim doğrama
Havucu ve diğer sebzeleri hiç parçalamadan göz kararı
1-2 mm kalınlığında kesin. Kullanacağınız yemeğe göre
dilimleri daha kalın kesebilirsiniz.
Jülyen
Sebzelerin hemen hemen tamamı jülyen doğrama içinuygundur .
Jülyen doğrama için sebzeyi önce boylamasına ikiye kesin.
Sonrasında uzun ince dilimler halinde doğrayın.
Kuşbaşı
Sebzeleri öncelikle uzunlamasına dörde bölün. Sonrasında iri küp
olacak şekilde 1-1.5 cm kalınlığında kesin. Bu doğrama şekli
"yemeklik doğrama" olarak da bilinir.
Küp doğrama
Çorba sulu yemekler veya böreklerde kullanmak
içinsebzeleri öncelikle uzun ince doğrayın. Çubuk
şeklindeki sebzeleri tavla zarı iriliğinde küp küp kesin.
Yarım ay
Sebzeleri boylamasına ikiye bölün ve 1-2 mm kalınlığında
yarım ay doğrayın. Arzuya göre sebzeleri biraz daha kalın
dilimleyebilirsiniz.
Yarım ay (piyaz) doğrama
Soğanı ortadan ikiye bölün. Soğanın düz tarafını tahtanın
üzerine koyup yanlarından dilimleyin. Yarım ay şeklinde
doğradığınız bu soğanlarıfotoğrafta olduğu gibi bıçakla
üzerinden geçip yemeklik de doğrayabilirsiniz.
Yemeklik doğrama
Bütün soğana bıçakla birkaç yerinden derinlemesine
çentik atın. Bıçağı yanlamasına tutup dilim keser gibi
soğanı bitirene kadar doğrayın. Aynı işlemi elinizde yapmak
yerine kesme tahtası da kullanabilirsiniz.
tamamlayan en önemli detaydır...
Dilim doğrama
Havucu ve diğer sebzeleri hiç parçalamadan göz kararı
1-2 mm kalınlığında kesin. Kullanacağınız yemeğe göre
dilimleri daha kalın kesebilirsiniz.
Jülyen
Sebzelerin hemen hemen tamamı jülyen doğrama için
Jülyen doğrama için sebzeyi önce boylamasına ikiye kesin.
Sonrasında uzun ince dilimler halinde doğrayın.
Kuşbaşı
Sebzeleri öncelikle uzunlamasına dörde bölün. Sonrasında iri küp
olacak şekilde 1-1.5 cm kalınlığında kesin. Bu doğrama şekli
"yemeklik doğrama" olarak da bilinir.
Küp doğrama
Çorba sulu yemekler veya böreklerde kullanmak
içinsebzeleri öncelikle uzun ince doğrayın. Çubuk
şeklindeki sebzeleri tavla zarı iriliğinde küp küp kesin.
Yarım ay
Sebzeleri boylamasına ikiye bölün ve 1-2 mm kalınlığında
yarım ay doğrayın. Arzuya göre sebzeleri biraz daha kalın
dilimleyebilirsiniz.
Yarım ay (piyaz) doğrama
Soğanı ortadan ikiye bölün. Soğanın düz tarafını tahtanın
üzerine koyup yanlarından dilimleyin. Yarım ay şeklinde
doğradığınız bu soğanları
üzerinden geçip yemeklik de doğrayabilirsiniz.
Yemeklik doğrama
Bütün soğana bıçakla birkaç yerinden derinlemesine
çentik atın. Bıçağı yanlamasına tutup dilim keser gibi
soğanı bitirene kadar doğrayın. Aynı işlemi elinizde yapmak
yerine kesme tahtası da kullanabilirsiniz.
Alıntıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder