malzemeler:
- 4-5 adet kuru soğan
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1,5-2 yemek kaşığı çam fıstığı (dolmalık fıstık)
- 2 su bardağı pirinç
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 1-1,5 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 2 kesme şeker
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- yarım limonun suyu
- 1 su bardağı kıyılmış maydanoz
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay bardağı kaynamış su
- yarım kg salamura asma yaprağı
- yarım çay bardağı zeytinyağı
- 2 su bardağı kaynamış su
hazırlanması:
- 4-5 kuru soğanı yemeklik doğrayıp, 1 çay bardağı zeytinyağı ve 1,5-2 yemek kaşığı dolmalık fıstık ile (fıstıklar pembeleşene kadar) kavurun.
- 2 su bardağı pirinci yıkayıp soğanlara ekleyin. 1-2 dakika daha kavurun. sonra sırasıyla tencereye 1 yemek kaşığı kuru nane, 1,5 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tarçın, 2 kesme şeker, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, yarım limonun suyu ve 1 su bardağı kıyılmış maydanoz ekleyip karıştırın. tencereye 1 tatlı kaşığı tuzu ve 1 çay bardağı kaynamış suyu ilave edin. çok kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar demlendirin. pirinçler suyu çekince tencerenin altını kapatıp soğutun.
- diğer tarafta yarım kg salamura asma yaprağını ılık suyla - 4-5 kez suyu değiştirerek - yıkayın. yaprakları iki avucunuz arasında sıkarak sudan çıkartın. her bir yaprağı avucunuz içine alın, ortasına 1 tatlı kaşığı içten koyun. yaprağı sigara böreği gibi sarın.
- pişireceğiniz tencerenin dibine bir sıra yaprak SAPLARINI (böylece dibi tutmaz). üzerlerine sarmaları dizin. en sonunda üzerlerine bir sıra daha yaprakkapatıp yarım çay bardağı zeytinyağı gezdirin. (ekşi olsun isterseniz yarım limon suyu da ekleyebilirsiniz)
- yaprakların üzerine bir tabak kapatın ve 2 su bardağı kaynamış su ekleyin. tencereyi ateşe koyun. su kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 30 dakika pişirin. piştikten sonra sarmaları soğutup servis tabağına dizin. limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süsleyip servis yapın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder