22 Aralık 2012 Cumartesi

ÇOCUKLAR VE TELEVİZYON




392124dbfb91e7c884



Washington Üniversitesi uzmanları, uzun süre televizyon seyreden 3 yaşından küçük iki bine yakın çocuk üzerinde araştırma yaptı. Bu çocukların çoğunun 6-7 yaşına geldiğinde okumayı öğrenmede güçlük çektiklerini belirlendi. Ayrıca bu çocukların daha ileriki yaşlarda matematikte başarısız olduğu da tespit edildi. 

Washington Üniversitesi nden uzmanlar, aileleri iki yaşın altındaki çocuklara asla televizyon seyrettirmemeleri konusunda uyarırken, zamanının büyük bölümünü TV karşısında geçiren çocukların çağın en büyük sorunlarından obezite ile karşı karşıya kalabildiğini belirtiyorlar. 

Günde 30 dakika 

Ancak uzmanlar, 3-5 yaş arasındaki çocuklarda, TV de iyi ve düzgün dille yapılmış programlar seyretmenin ilerideki yaşlarda okur-yazarlığa yardım edebildiğini de kaydettiler. Yine uzmanlara göre, çocukların yaşlarına göre eğitici programlar seyretmesi gerekiyor. Eğitici programlar çocukların akademik konularda ilerisi için bilgi sahibi olmasına yol açıyor. 

Washington Üniversitesi uzmanları, her şart altında üç yaşın altındaki çocuklara hiçbir şekilde televizyon izletilmemesi gerektiğini savunurken, İngiliz Ulusal Okur-Yazarlar Derneği ise üç yaşın altındaki çocukların televizyon ya da video seyretmesini günde 30 dakika ile sınırlıyor ve bazı programların çocukların diline katkıda bulunduğunu yadsımıyor.

Özellikle 4-7 yaş arasındaki çocukların televizyon izlemeleri onların sosyal gelişimlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu dönemdeki çocuklar televizyon programlarında gördüklerini somut olarak algılamaktadırlar. Korku, şiddet vb. görüntüleri içeren programlar çocuklarda uyku bozukluğuna neden olabilirken, uygunsuz içerikler de çocukları büyüdüklerinde bu tür davranışlar sergilemeye itmektedir

Hiç yorum yok: